Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investește în oameni!"

Articol

ECO-SOCIAL, printre cei peste 150 de antreprenori si initiative sociale de la Conferinta Internationala CONNECTION 2013

Eco-social a participat la Connection 2013 – cea mai mare conferință dedicată antreprenoriatului și inovării sociale. Am avut ocazia sa spunem povestea Eco-Social si a celor 4 intreprinderi sociale din proiect in fata a peste 150 de profesionisti din domeniul antreprenoriatului si al initiativelor sociale si am plecat mai motivati ca ideile noastre sa duca, constant si pe termen lung, la schimbari pozitive in societate.

Conferinta internationala, o initiativa lansata de The HUB Bucharest, alaturi de Fundatia ERSTE si good.bee, a reunit pe parcursul celor doua zile peste 30 de speakeri din Romania si din strainatate si 150 de profesionisti in diverse domenii. Dupa prima zi de prezentari, workshopuri interactive si exemple de bune practici, sesiunile de a doua zi s-au indreptat spre participanti si nevoile lor concrete.

“Spre deosebire de alte piețe, zona Europei Centrale și de Est (ECE) este abia la început în ceea ce privește învățarea și implementarea modelelor de business în proiectele sociale. Connection este doar una dintre soluțiile pe care le-am pregătit pentru a rezolva nevoia de cunoaștere și de inspirație din acest domeniu. Prin intermediul invitaților internaționali, și prin prezentarea proiectelor de succes din regiune, sperăm să încurajăm creșterea numărului inițiativelor inovatoare, cu impact social, atât în România cât și în ECE”, a declarat Vlad Craioveanu, co-fondator The HUB Bucharest.


Agenda primei zile a conferinței a cuprins teme precum: abilitatea de a inova; colaborarea instituțiilor publice, a companiilor și a antreprenorilor în beneficiul proiectelor sociale; rolul media în problemele sociale; finanțarea și sustenabilitatea afacerilor sociale; rolul tehnologiei în creșterea angajamentului; impactul social și modelele de business. Printre aceleiasi zile s-au numarat reprezentanti ai unor proiecte de antreprenoriat social, finantatori, fundatii internationale active in domeniu - Bogdan Braicu (Managing Director, Organizația Umanitară Concordia), Franz Karl Prüller (Director of Programme Social Development, ERSTE Foundation), Ionuț Sibian (Executive Director, FDSC), Ionuț Stanimir (Director Comunicare, BCR), Karl Heinz Fellinger (CFO, good.bee), Katie Rizvi (Co-Fondator, Asociația Little People România), Melissa Pailthorp (Senior Manager Citizenship and Public Affairs CEE, Microsoft), Oana Țoiu (Director Executiv, KCMC), Patrick van der Pijl (CEO, Business Model Inc), Phillip Henderson (Președinte, Surdna Foundation) și Ruth Puttick (Development Manager Social Innovation, NESTA).

“Cand vine vorba de o mai buna identificare si definire a nevoilor urgente in abordarea inovativa a fiecarui domeniu, dar mai ales in momentul in care trebuie sa gasim solutii, este esential sa ne ajutam reciproc. Daca in prima zi a conferintei ne-am concentrat eforturile in a furniza continut cat mai divers si a oferi exemple de bune practici, a doua zi am creat participantilor spatiul si contextul necesar pentru a dezvolta propriile proiecte, idei si initiative de colaborare”, a declarat Vlad Craioveanu, co-fondator The HUB Bucharest.

In cadrul workshop-urilor din cea de-a doua zi discutiile s-au concentrat in jurul a cinci teme principale: educatie, dezvoltare sustenabila, incurajarea comunitatilor, integrarea sociala/conectarea lacunelor sociale si artele cu impact.

Echipa Eco-social prezenta la eveniment s-a implicat in workshopurile tematice relevante pentru aria noastra de activitate curenta dar mai ales viitoare:  dezvoltare sustenabila, integrare sociala, dezvoltare comunitara.  In plus, ca ofertanti de produse cu valoare adaugata ridicata si impact social pozitiv obtinute prin reciclarea de deseuri, am considerat ca e important sa abordam si zone aparent noi pentru Eco-social – artele cu impact. Ideile de afaceri sociale prezentate de Eco-social au fost foarte bine primite de ceilalti participanti, cateva premise fiind chiar testate in cadrul unor exercitii de grup. 

Contactele create, oportunitatile de colaborare, ideile de proiecte noi sau de extindere a celor prezentate in cadrul conferintei si chiar simplul interes aratat antreprenoriatului social au facut din intalnirile si dezbaterile CONNECTION un eveniment foarte util. 


Eco-Social are toate premisele sa genereze astfel de schimbari societale atata vreme cat isi defineste foarte clar aria de interventie si instrumentele concrete. Afacerile Eco-Social sunt, asadar, asteptate cu interes ca exemple de buna practica la urmatoarele editii CONNECTION.

DE ce? Pentru ca „Afacerile sociale oferă o oportunitate de a furniza servicii și de a acoperi acele goluri ale pieței ce nu sunt abordate de societatea civilă, companiile private sau administrația publică. Nu voi spune niciodată că aceasta este calea cea mai bună de a progresa sau de a construi societăți mai puternice, dar este un instrument care merită încercat; atunci când funcționează, este sustenabil, scalabil, și are un potențial uriaș de a îmbunătăți totul, profund și pe termen lung. Unul dintre lucrurile mele favorite în ceea ce privește afacerile sociale este faptul că pot gestiona probleme neatrăgătoare, oferind servicii mai eficiente, mai rapide și mai bune decât înainte. Sper ca oamenii să rețină asta când se gândesc la ce este o afacere socială. Până la urmă, dacă ceva nu merge bine și poate fi îmbunătățit în beneficiul tuturor, salvând timp, bani și griji, nu este asta o afacere socială?”, a spus Chris Worman, Director of Program Development la TechSoup Global Network, moderatorul conferinței.

“Ideile noastre se nasc din credința că se pot construi afaceri prospere care pot susține comunitățile locale să progreseze pe termen lung. Cultivarea inovației poate schimba paradigme sociale, și totodată poate asigura creșterea economică; amândouă sunt esențiale pentru schimbarea de care avem nevoie cu toții”, a adaugat Vlad Craioveanu.

Connection 2013 este organizat de The HUB Bucharest împreună cu Fundația ERSTE și good.bee, avându-i alături pe BCR, Coca-Cola HBC România, Starbucks, Institutul Aspen România și beneficiind de suportul partenerilor media Wall-Street.ro, Revista Cariere, StiriONG.ro, RomaniaPozitiva.ro, hipo.ro, CSRmedia.ro, Webdigital, Maastricht School of Management Romania, MediaIQ, Business Edu Network.

Mai multe detalii despre eveniment: http://www.connection2013.ro